Banan och kokoskaka med blåbär



Idag blev jag sugen på ett bakverk av något slag så jag ställde mig i köket och slängde ihop lite
ingredienser på en höft. Det blev väldigt bra måste jag säga. Jag tipsar er starkt om den här kakan!


En form, 24 cm
Du behöver
:

3 mogna bananer
1 msk citronsaft
2 msk jordnötssmör
1 dl kokos
2 ägg
½ sukrin
50 g smör
1 dl kvarg
1 dl dinkelmjöl (fullkorn)
1 dl polentagryn
2 dl fiberhavregryn
1 tsk bakpulver
100 g blåbär

Grädde/naturell yoghurt och färska bär som tillbehör.

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mosa/mixa bananerna i en bunke. Tillsätt citronsaft, kokos, polentagryn, kvarg, dinkelmjöl, jordnötssmör,
havregrynoch bakpulver. Rör ihop.
3. Vispa ihop ägg och sukrin tills det blir fluffigt/skummigt i en annan bunke.
4. Smält smöret och tillsätt det och ägg/sukrinblandningen i bananblandningen.
5. Lägg en liten klick smör i formen och ställ in i ugnen tills det smälter. Ta ut formen, pensla smöret över
botten och en bit upp på kanterna. Häll sedan lite kokos i formen och skaka formen så att det fördelar sig
och fastnar jämt där du smörat in den.
6. Häll nu i smeten i formen. Bre ut smeten så att den ligger jämt i formen.
7. Strö över lite blåbär (eller andra önskade frusna bär) och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

Jättegod sommarfika i den underbara kvällssolen!
Kram från Frida.

Kryddig quorngryta med majs



Här kommer ett recept på en snabb och enkel maträtt! Perfekt en stressig dag när man har mycket på
schemat, eller helt enkelt när man är jättehungrig och vill ha mat i magen snabbt! Jag kan lova att det
går snabbare att laga det här än att ta sig till en snabbmatkedja och vänta på en onyttig hamburgare.
Men tänk på att alltid äta med ro! Även fast maten går snabbt att göra betyder det inte att du ska kasta
i dig den. Man ska alltid sitta ner och äta i lugn och ro så att kroppen får chans att ta upp energin som du
håller på att ge den. Kastar du i dig din mat får du garanterat ont i magen och blir hindrad att göra alla
saker du måste. Låt hellre matintaget ta ett par minuter så orkar du mer efteråt.
Komihåg att maten är till för att ge dig energi, ork och lycka. Inte stress, magknip och oro.

Den här maträtten tar ca 15 minuter

2 personer
Du behöver:


Ca 250 g quornbitar
1 gul lök
2 tomater
1/4 paprika
1 burk majs
1 msk tomatpuré
1½ dl vatten
½ msk maizena
½ tsk sambal oelek
1 grönsaksbuljong
Salt, paprikapulver, chilipulver, svartpeppar
Smör eller olja till fräsning av lök

1. Börja med att finhacka löken, tomaterna och paprikan.
2. Fräs löken i ca 1 msk smör/olja och buljongtärningen. Blir det för torrt tillsätt en skvätt vatten.
3. När löken fått fin färg lägger du i quornbitarna. Låt bitarna vara tinade innan du lägger ner dem i grytan.
4. Låt quornen, löken och buljongen puttra i någon minut innan du tillsätter tomaten och paprikan.
5. Rör om, tillsätt tomatpurén, kryddorna och sambal oeleken.
6. Nu häller du i vattnet och maizenan, rör om ordentligt hela tiden.
7. Sist men inte minst rör du ner en avrunnen majsburk.
8. Sänk värmen till medelvärme och låt stå och sjuda i ca 5 minuter.

Servera till matvete eller något annat sädesslag som t ex quinoa, råris eller bulgur!


Matvete, 2 personer
Du behöver:


4 dl vatten
2 dl matvete
1 grönsaksbuljong

1. Låt vattnet och buljongen koka upp.
2. Sänk värmen till hälften, lägg i matvetet och lägg på ett lock.
3. Efter ca 10 minuter är det klart. Du vet att det är helt klart när vattnet försvunnit.

Tips: Smaka på matveten när vattnet försvunnit. Tycker du att det är för mycket tuggmotstånd
häller du i en skvätt vatten och låter stå på låg värme i ett par minuter till.

Glöm inte grönsakerna och keson (för att du ska få i dig vitaminer, fibrer, antioxidanter och protein)!

Fetaostomelett



Efter en lång dag så kanske man inte orkar ställa sig och laga någon avanserad mat, då är omelett
en av de bästa lösningarna! Enkelt, gott och proteinrikt (med andra ord nyttigt för både kropp och själ).

2 personer
Du behöver:


4-5 ägg (beroende på storlek)
Ca 50 g fetaost
2-3 stycken soltorkade tomater
Ett knippe gräslök
Salt, peppar och chilipeppar
Riktigt smör att steka i

1. Vispa äggen.
2. Klipp/skär de soltorkade tomaterna i lika stora (små) bitar, gör samma med gräslöken. Rör om.
3. Smula ner fetaosten tillsammans med de andra ingredienserna och fortsätt blanda.
4. Krydda med valfria kryddor efter smak.
5. Lägg en klick smör i en varm panna, låt smälta ut.
6. Häll i hälften av omeletten och låt tillagas ca 2 minuter på varje sida. Ha god uppsikt över omeletten
så att det inte bränns i fall att ni har en kraftfull spis.
7. Lägg upp på en tallrik och servera med färska grönsaker och keso. Tog även lite av vår starka sås och
droppade över för lite extra sting!

Smaklig måltid!
Kram från Frida.

Curryvitkål



Den här curryvitkålen är något som passar som tillbehör till i stort sett vilken maträtt som helst.
När den är nygjord är den ljummen och allra godast, men om man får över lite vid middagen och
ställer in den i kylen så är den lika god att äta kall nästa dag. Om det inte går hem hos er så är det
bara att värma den några sekunder i micron!

Du behöver:

En tredjedels vitkålshuvud
2½ dl créme fraiche
50 g riktigt smör
½ dl rapsolja
Curry, ca 10 grönpepparkorn, chilipeppar, salt och peppar

1. Börja med att strimla vitkålen. Lägg den i en skål.
2. Lägg smöret och oljan i en liten kastrull och låt smälta ihop.
3. Nu gäller det att vara snabb med alla kryddorna så att inte smöret och oljan bräns.
Snåla inte med curryn! (Grönpepparkornen maler du i en mortel)
4. Ta bort från plattan när det kokat upp. Låt puttrandet lägga sig innan du rör ner créme fraichen,
annars är det risk att det skär sig. Det smakar likadant om det skär sig, men det ser inte så
trevligt ut. Så var inte besvikna om det inte blir perfekt första gången!
5. När du nu har den ihoprörda, gula såsen häller du den över vitkålen. Blanda ihop allting så att såsen
fördelar sig jämt med all vitkål.

Servera curryvitkålen som en sallad eller ett tilltugg!

Bröd à la LCHF



Något som man är i ständig jakt efter är ju ett helt och hållet nyttigt bröd. Det är väldigt svårt att hitta
bra bröd i affärerna. Alltid är det någon dålig ingrediens som lurar. Vi har ju vårt goda fruktbröd men nu
lägger vi även upp ett bröd som vi kallar sesamfralla.
Det här brödet är nyttigt för oss alla, men det är även LCHF-vänligt (Low Carb, High Fat) för de som
väljer att gå efter den kosten. Skitbra!


Du behöver:

2 dl sesamfrön
2 dl riven ost
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3 ägg
Vallmofrön

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop sesamfrön, fiberhusk, bakpulver och ost i en buke. Tillsätt sedan äggen och rör om igen.
3. Lägg i en form ca 24x30 med bakplåtspapper i botten. Smeta ut "degen" jämt.
4. Strö över lite vallmofrön och ställ in i ugnen.
5. Ta ut efter 8-10 minuter.

Ät som det är eller med smör/färskost eller valfritt pålägg på. Väldigt fräscht med grönsaker till!

Favorit i repris!



Mumsigt, right?

Idag har vi gäster och då bjuder vi på den goda polentapizzan!

Receptet hittar ni här eftersom att vi lagt upp det en gång tidigare. Denna gången var det dock lite andra
ingredienser som topping, nämligen tomat, paprika, rödlök, zucchini, färsk spenat och mozzarella.
Variationerna är ändlösa! Ha dina favoriter på pizzan och njut!

Stark sås




Du behöver:


Ett halvt paket fetaost
En hel chilifrukt
Två tomater
En paprika
Juicen av en halv lime/citron
Lite peppar och salt efter smak

Mixa ihop alla ingredienser och servera till din mat. Hur gott som helst!
Tänk på att starkheten i såsen kan variera beroende på hur stark chilifrukten är.

Gräddglass med hallon



Är det någonting som hör till sommaren så är det ju glass. Tyvärr är det ju så att det oftast är en
sockerbomb eller alternativt "no sugar added, low fat", men då blir man lurad med tanke på att det
är en massa tillsatser som inte är bra för kroppen och som i många fall är värre än socker.
Då är det ju tur att ni har oss som gör vår egna glass på nyttigt vis!

1 liter glass
Du behöver:

5 dl grädde
5 dl turkisk yoghurt
2 krm vaniljpulver
2 dl hallon

1. Börja med att vispa grädden tills den blir fast (men akta så det inte blir smör!).
2. Häll sedan i den turkiska yoghurten och vaniljpulvret och blanda ihop.
3. Om du har frusna hallon, värm dem i micron och mixa sedan med stavmixer eller liknande,
annars är det bara att mixa direkt.
4. Häll upp grädd- och yoghurtblandningen i en bytta, häll över de mixade hallonen, dra en sked igenom
så att hallonsåsen går in i blandningen lite och ställ sedan in i frysen ett par timmar.

Tips!
Vill ni att glassen ska vara lite sötare så kan ni ha i ett par matskedar sukrin!

Njut av att sommaren är här!

Potatissallad



Det här mina vänner, kan jag säga var en riktig höjdare! Friskt, fräscht och fruktansvärt gott!

Du behöver:

10 små potatisar
1 dl ICA's matyoghurt
2 dl cremé fraiche
En halv gurka (10 cm)
Ett halvt äpple
Ett knippe gräslök
Flingsalt och svartpeppar efter smak

1. Börja med att koka potatisarna (behåll skalet på under kokning).
2. Hacka gurka och äpple i små tärningar under tiden som potatisen kokar.
3. Lägg ner äpple och gurka i en skål tillsammans med cremé fraichen och matyoghurten.
Blanda ihop och tillsätt salt och peppar.
4. När potatisen är klar låter du den kallna en stund, sedan tärnar du den i lika stora bitar.
Om du låter skalet vara kvar eller inte är upp till dig, det är en smaksak!
5. Klipp ner gräslöken, rör om (försiktigt så inte potatisen mosas).
6. Ställ in i kylen en stund så att den blir kall, eller servera ljummen, det är också gott!

Ät potatissalladen till vad som helst eller som den är. Ni kommer älska den!

Sommarsmoothie med smak av jordgubb och ananas



Mums.
Ikväll får ni stora, härliga och färgglada bilder på min kvällssmoothie!

2 personer
Du behöver:


En bit färsk ananas (använde en halv av en liten ananas)
En banan
4-5 frysta jordgubbar
5-6 frysta hallon
1-2 dl turkisk yoghurt
En skvätt 100 procentig juice, alltså gjord på 100 % frukt (använde ananasjuice)
Vaniljpulver

Till topping:
Färska jorgubbar och pumpakärnor!

1. Mixa ihop alla ingredienser i någon bytta (men värm de frysta bären i micron först).
2. Servera i två glas, strö över toppingen och njut!

Hoppas ni har en underbar kväll!
Kram från Frida.

Ostfröjd!




Hej och förlåt för den sega uppdateringen!
Vi har haft massor att göra med skolavslut/jobb osv. Vi lovar att skärpa oss!

Här kommer i alla fall en ostig, fräsch och framför allt: nyttig sallad!

1-2 portioner
(beroende på hur mycket man vill äta)
Du behöver:

Ca 1 dl mathavre (eller annat sädesslad, t ex pasta, quinoa eller liknande)
En halv paprika
En avokado
En tomat
En liten burk majs (kolla noga på innehållsförteckningen så att det inte är socker i!)
4-5 stora färska chaminjoner
En klick smör
En halv haloumi
Ett par msk keso
Parmesan

1. Börja med att koka mathavren (följ instruktionerna på paketet).
2. Under tiden som mathavren kokar börjar du skära avokadon, paprikan och tomaten i lika stora bitar,
och lägg i en skål.
3. Låt majsen rinna av och häll upp tillsammans med de andra grönsakerna.
4. Fräs nu svampen i en klick smör och valfria kryddor (vi använde chilipulver, svartpeppar och lite salt).
När svampen är klar häller du den i skålen.
5. Tärna haloumin i lika stora bitar, lägg i stekpannan och låt den få färg. Krydda gärna med lite chili
(ja, vi älskar chili) och skaka stekpannan hela tiden så att det inte blir bränt. Blanda sedan i haloumin med
de andra ingredienserna i skålen. Tillsätt även keson nu.
6. Nu är antagligen mathavren klar. Häll i den tillsammans med det andra, rör runt och servera.
7. Toppa med lite parmesan för absolut bästa resultat!

Hoppas det smakar (det gör det)!

RSS 2.0