Favorit i repris + god och enkel omelett



Hej alla glada!
Här kommer en liten faviorit i repris, nämligen vårt bröd à la LCHF (Low Carb High Fat).
Receptet hittar du här.

Till brödet blev det en god omelett i enkelhetens namn.

Ca 5 omeletter
Du behöver:


5 ägg
Salt och svartpeppar
Rapsolja till stekning

1. Vispa ihop äggen tillsammans med salt och peppar. Låt stekpannan bli varm med lite olja i under tiden.
2. Häll en lagom skvätt vispat ägg i pannan och vänd när det inte är "rinnigt" på ovansidan längre.
3. Gör på samma sätt med all smet och servera äggen till ett gott bröd!


På bilderna har jag även färskost, tomat och paprika på mackan. Gott, gott, gott!

Lasagne på mitt vis!



En väldigt god lasagne som jag slängde ihop!


1 normalstor ungsfast form
Du behöver:


1 gullök
300 g quornfärs (av märket Quorn - andra märken har många onödiga tillsattser i sig)
½ dl passerade tomater
2 msk tomatpure
4-5 lasagneplattor (fullkorn)
100 g broccoli
150 g majs
½ tsk sambal oelek
Smör/olja
Cajunkrydda (+ extra paprikakrydda, svartpeppar och oregano) och salt
2 dl vatten
1 paket haloumi
150 g fetaost

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Om du har fryst broccoli börjar du med att sätta den på kokning. Krydda vattnet med lite cajunkrydda
för att få god smak. Du vet att broccolin är klar när det börjat koka. Ta då genast bort grytan från
plattan och häll broccolin i ett durkslag och låt stå tills den ska användas.
3. Finhacka löken och fräs den i en klick och smör och olja. Tillsätt sedan quornfärsen och vattnet.
4. När det puttrat ihop lite med varandra tillsätter du kryddorna, tomatpurén, de passaerade tomaterna
och sambal oeleken.
5. Rör om så att kryddorna och sambal oeleken blandas i qournfärsen ordentligt. Häll i majskornen sist.
6. Smaka av och se om det behövs mer salt eller någon annan krydda.
7. Lägg en klick smör i formen och ställ in i ugnen så att det smälter. Ta sedan ut den och smöra formen.
Hacka haloumin i fyrkanter under tiden.
8. Häll nu i en del (ungefär hälften) av färsen så att det täcker botten på formen. Lägg sedan lasagne-
plattorna så att de täcker. Häll ett till lager med den resterande färsen och lägg nu även dit haloumin och
broccolin. Avsluta med att smula fetaost över lasagnen och strö lite oregano över allt.
9. In i ugnen i 30 minuter och servera sedan med en god sallad och exempelvis gräddfil!


Kram från Frida!

En bra smoothie efter träning



Mums med blåbär. Nyttigheten personifierad eller vad!? Plockade ur egen trädgård gör det ännu bättre!
Här är en bra smoothie att göra efter ett träningspass;


2 personer
Du behöver:


½ dl blåbär
5-6 jordgubbar
2 små bananer (eller en stor)
1/4 ananas
2-3 msk kokosflingor
1-2 dl mjölk
1-2 dl naturell yoghurt

Pumpakärnor och blåbär till garnering


Mixa ihop alla ingredienser, häll upp i två stora glas och toppa med pumpakärnor och blåbär.
Underbart säger jag bara!

Kram från Frida.

Jordgubbsgrädde



Är det något som hör sommaren till så är det ju jordgubbar och grädde, så varför inte kombinera de
båda i ett?! Jordgubbsgrädde är något av det godaste jag ätit på länge.


Du behöver:
Grädde och frysta jordgubbar

Börja med att vispa grädden. Värm sedan  jordgubbarna i mikron tills de blir varma, mosa dem sedan
med en gaffel, men inte så att det blir för rinnigt. Lite jordgubbsbitar i grädden är bara gott!
Låt svalna innan du blandar ihop de mosade jordgubbarna med grädden för annars smälter den och då
blir det bara sås av allt. Rör ihop allt och servera till färska jorgubbar eller annan frukt. Enklare och
smarrigare blir det inte!

Jag skriver inga direkta mått denna gången eftersom att man gör det här lite på känn. Man kanske vill
ha jättemycket jordgubbar i sin grädde, eller kanske bara några stycken. Det är upp till dig och hur du
vill att det ska smaka.

Prova nu!
Kram från Frida.

Fruktsallad over the top!




Visst är det härligt med färgglada bilder! Man blir glad och framförallt sugen på det som bilden har att
erbjuda, i detta fall; en fruktsallad utan dess like.
Jag har använt mig av en produkt som kanske inte alla har hemma och det är något som heter kakao-
kross. Jag hittade burken på Hemköp för 59 kr och som ni ser på burken så passar det till det mesta.
Var noga med att inte ta för mycket för då blir det beskt och alldeles för starkt och det är inte gott.
Det var verkligen en vild chansning att strö krossen över fruktsalladen, men det passade verkligen
jättebra! Det var en väldigt bra kontrast från den söta och syrliga frukten att även få smak av något
bittert men ändå runt i smaken som choklad är. Jag rekomenderar det starkt!

När man gör en fruktsallad kan man använda sig av vilka fruker man vill. Man tar av det man har hemma
helt enkelt. Något som gör att man njuter lite extra av fruktsalladen är att man i sommartider kan plocka
sina egna bär, som t ex blåbär och jordgubbar! Glöm inte att lägga i lådor och frys in så kan man ha egen-
plockade bär året runt. Underbart!
För att göra salladen lite roligare tillsätter man kokosflingor och nötter, och i det här fallet kakaokross.


1-2 personer
Du behöver:


1 banan
En fjärdedels ananas
1 nektarin
1 dl blåbär
10 jordgubbar
Kakaokross
Pumpakärnor
Kokosflingor
Valnötter
Natruell kesella 10%

Hacka alla frukter till önskad storlek. Blanda ihop allt i en skål och strö över lite kakaokross, pumpakärnor,
kokos och valnötter. Servera med kesella eller alternativt turkisk yoghurt.


Jag blev nöjd med resultatet, hoppas ni blir det med!
Kram från Frida.

Dinkelpasta med svampsås



En snabb rätt som funkar till vardags men som ändå är ett väldigt tjusigt middagstips att bjuda gästerna
på. Svamp och pasta i en härlig blandning kan ju aldrig slå fel, eller hur?


3-4 portioner
Du behöver:


1 gullök
8 champinjoner
2 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk maizena
250-300 g dinkel-fullkornspasta (Kungsörnens Cappelli-pasta)
Cajunkrydda, salt och chilipulver
Smör och/eller rapsolja


Till servering:
Färska grönsaker som t ex avokado, tomat och paprika, samt keso eller cremé fraiche.
Toppa den upplagda maträtten med lite salldslök som gör gott både för smak och syn.


1. Börja med att sätta pastan på kokning. Häll i lite salt och rapsolja i vattnen också (oljan har man för att
inte pastan ska klibba sig när man häller av vattnet).
2. Hacka lök och lägg i en gryta där du lagt en klick smör och ca 1 msk rapsolja.
Jag brukar använda lite av båda eftersom att oljan är bäst att steka/fräsa i, medan smöret ger en gof smak.
3. Under tiden löken får färg hackar du svamparna i ganska små bitar. När löken blivit gyllengryn häller du
ner svampen och rör om. Svampen drar åt sig vätskan (oljan + smöret) så tillsätt nu 2 dl vatten.
4. Nu häller du i kryddorna i lök och svampblandningen. Låt puttra lite och tillsätt sedan maizenan. Vispa
noga så att det inte blir några klumpar. Låt stå och puttra ytterligare en liten stund.
5. Tillsätt nu mjölken och smaka av ifall det behövs mer salt eller annan krydda.
6. När pastan är klar häller du av den i ett durkslag och sköljer den i några sekunder med iskallt vatten.
Detta gör att pastan låter bli att klibba ihop sig (ytterligare ett så-att-pastan-inte-klibbar-ihop-sig-tips).
7. Blanda nu ihop svampsåsen med pastan, servera och strö över salladslöken för ett fint resultat.


Smaklig måltid!
Kram från Frida

Bulgur och tomatgryta med haloumi



2 personer
Du behöver:


2 dl fullkornsbulgur
1 gullök
1 tomat
½ röd paprika
Ca 10 champinjoner
½ paket krossade tomater
Cajunkrydda (som är en blandning av paprika, vitlök, lök, vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar, timjan
och oregano) + salt
Smör och/eller rapsolja till fräsning av lök och svamp
1½ dl vatten
1 msk maizena
1 pkt haloumi


1. Börja med sätta 4 dl vatten på kokning (till bulgurn). Strö i lite cajunkrydda och salt (alt. en
grönsaksbuljong). När det kokat upp häller du i 2 dl bulgur och sänker till låg värme. Låt sedan koka under
lock i ca 10-12 minuter. Det kan variera beroende på olika märken. Kolla instruktionerna. När vattnet
försvunnit är det oftast klart. Är det inte det häller du på en skvätt vatten och låter det försvinna. Glöm inte att röra om med jämna mellanrum!
2. Lägg en klick smör och/eller olja i en annan kastrull.
3. Hacka lök och svamp i och häll i kastrullen. När det fått fin färg lägger du i tomaten och paprikan som du
skurit i lika stora bitar.
4. När du rört ner grönsakerna häller du på vattnet (1½ dl). Låt koka lite tills du tillsätter de krossade
tomaterna.
5. Nu kryddar du med cajunkrydda och salt efter smak och rör om. Häll nu i maizenan och rör om ordentligt.
Maizenan hjälper till att göra grytan/såsen lite tjockare.
6. Låt grytan koka på låg värme i ca 5 minuter. Stäng av plattan och häll i bulgurn. Rör om. Låt det sedan
stå en stund så att det drar ihop sig och tar del av varandras smaker.
7. Hacka haloumin i bitar (jag smulade ner den) och grilla i torr panna med krydda (typ chili).

Servera maten tillsammans med färska grönsaker, oliver och matyoghurt. Strö över haloumin sist av allt
och voila! Ni har en underbar middag.

Hoppas det smakar!
Kram från Frida.

Bloggtorka

Hej alla fina läsare och förlåt för dålig uppdatering. Detta ska ändras på från och med idag.
Det är nämligen så att Bea har åkt till Indien för att jobba och jag (Frida) har varit i Finland på semester.
Nu är jag tillbaka och ska uppdatera bloggen på egen hand ett tag tills Bea kommer hem.

Hoppas ni vill stanna kvar trots bloggtorkan.

Kram från Frida!

Ps. Bea hälsar från Indien!

RSS 2.0