Nöt och havrekaka med hallon och blåbär



Det här receptet räcker till en liten bakform (ca 4 personer).

Du behöver:

2-3 dl frusna blåbär och hallon
1 dl hackad mandel
½ dl hackade hasselnötter
1½ dl havregryn
75 g smör
3 msk sukrin
1 mogen banan
1 krm vaniljpulver
2 msk kanel
3 tsk kadremumma
1 ägg


1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Mixa de hackade nötterna + havregrynen i en mixer tills det blir som ett mjöl.
3. Tillsätt nu smöret som är rumsvarmt i mindre bitar + vaniljpulvret och sukrin.
4. Fortsätt mixa och tillsätt sedan bananen i mindre bitar + ägget.
5. Smörj formen med lite rapsolja och lägg ut bären jämt på botten.
6. Bre ut smeten i formen försiktigt, tills det täcker bären.
7. Grädda i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter.

Servera med naturell yoghurt! Friskt, gott och nyttigt!

Rawfood-produkter!



Här har ni innehållet i paket som vi fick!

Sukrin och 100 % rå blockchoklad

Här är två produkter som vi tror kommer att ge oss möjlighet att utforska en helt ny värld,
nämligen efterrätter! Vi är båda väldigt måna om att det ska vara nyttigt, och nu finns det ett
sätt att göra sötsaker på ett nyttigt sätt!
Vi kommer bland annat prova olika kakor, muffins och tårtor. Så håll utkik efter smarriga
efterrätter som går att äta med gott samvete!

We've got mail!




Kan ni gissa vad vi har beställt?
Svaret avslöjar vi imorgon!

Nyttiga grynmuffins!



Nu kommer sommaren och vad är bättre än att fika i solen?
Dessa goda, nyttiga och fiberrika muffinsarna passar perfekt till picknicken!

15 stycken
Du behöver:

1 dl havregryn
1½ dl polentagryn
½ dl dinkelflingor (valfritt)
1 dl kokos
1 dl dinkelmannagryn (fullkorn)
1 krm vaniljpulver
1 dl hasselnötter
1 tsk bakpulver
1-2 mogna bananer (beroende på hur söta muffins du vill ha)
1 dl naturell kesella
½ dl grädde
50 g smör
1 ägg (kan uteslutas)

Frosting:
2 msk grädde
7-8 msk kvarg
4-5 msk färskost
Skalet av en halv lime
½ krm vaniljpulver
1 msk 100% fruktjuice (för sötmans skull)


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser.
3. Mosa bananerna tillsammans med kesellan.
4. Smält smöret och blanda sedan ihop det med de torra ingredienserna + banan/kesella-moset.
5. Klicka ut lika stora mängder i muffinsformar.
6. Ställ in i ugnen och låt gräddas i ca 30 min (eller tills du känner att de är genombakta).
7. Medan muffinsarna är inne i ugnen börjar du med frostingen. Blanda ihop alla ingredienserna
och ställ in i kylskåpet så att det stelnar lite.
8. När muffinsarna är klara låter du de svalna en stund innan du brer på frostingen (annars smälter det).

Nu är muffinsen färdiga att serveras!
Toppa gärna med färska (eller frusna, uppvärmda) bär och njut!


Rostade grönsaker med haloumi



Rostade grönsaker i ugn är gudomligt gott och enkelt att göra. Man kan i stort sett använda sig av
vilka grönsaker som helst som man tycker om och som man har hemma.

Denna gången använde vi oss av dessa ingredienserna:
5-6 personer

6-7 potatisar
3-4 morötter
10 st chaminjoner
1 pkt haloumi
2-3 msk olivolja
Flingsalt, svartpeppar, timjan, chili och paprikapulver

1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2. Under tiden som ugnen blir varm kan du börja skära potatisen i klyftor, morötterna i slantar,
chaminjonerna på mitten och haloumin i tärningar.
3. Lägg allt på en plåt, ringla över oljan och strö på kryddorna - blanda runt med händerna.
4. In i ungnen och låt vara i ca 20 minuter eller tills potatisen blivit färdiglagad och fått fin färg.

Servera till en frisk sallad och keso.
Smaklig måltid!

Mangosmoothie


Mangosmoothie
2 personer

Du behöver:
2 dl mjölk
1 dl frusen mango
1 dl svarta vinbär
1 banan

Mixa, njut!


Linssoppa



Det här är nog den enklaste varianten på linssoppa som finns.

Du behöver:
6 portioner

2 dl röda linser
1 dl quinoa
1 dl matvete
1,75 l vatten
1 grönsaksbuljong (tärning)
Salt, peppar, chilipulver och paprikapulver (till extrakryddning om man vill)

1. Börja med att lägga linser, quinoa, matvete och buljongtärningen i en kastrull.
2. Häll i vattnet (som du gärna kan ha kokat upp i vattenkokare innan - inte nödvändigt).
3. Krydda nu med de kryddor du tycker är godast eller låt bli. Grönsaksbuljongen ger mycket
smak som det är, men för lite extra sting är det jättegott med chili och paprikapulver. Rör om.
4. När det börjar koka sänker du till medelvärme, lägger på lock och låter koka i ca 15 minuter.

Servera med keso eller créme fraiche och lite grönsaker.

Smaklig måltid!

Hemmagjort äpplemos



Äpplemos är något av det godaste som finns och dessutom är det jättelätt att göra själv!

Du behöver:
(ca 4 burkar)

2 kg valfria äpplen
En skvätt vatten
Kanel
Ekologiskt vaniljpulver

1. Börja med att skala alla äpplena och skär bort kärnhusen.
2. Lägg i en stor kastrull tillsammans med en skvätt vatten, max 1 dl.
3. Låt koka (ca 15-20 min) tills det att äpplena blir mjuka. Glöm inte att ha locket på!
(Om det börjar pysa över så lägg locket lite på sne på kastrullen.)
4. När äpplena blivit mjuka nog tar du en stavmixer och mixar tills det blir ett slätt mos.
5. Tillsätt kanel och vaniljpulver efter smak (jag brukar ha massa kanel).
6. Låt kallna innan du häller upp moset i burkar för annars kan burkarna spricka.

Gott att ha till frukostgröten eller varför inte som mellanmål till lite keso eller mjölk.
Hur gott som helst!


Det ekologiska vaniljpulvret som jag använt mig av är alltså endast vanilj. Många misstar sig när jag
berättar om vaniljpulvret och tror att det är som vaniljsocker. Det är det alltså inte. Vaniljpulvret
är naturligt och kommer direkt från vaniljstången, bara att det har torkats och sedan lagts i en burk.
Det är väldigt drygt och smakrikt så man behöver inte mycket alls, en knivsnudd räcker. Det är även gott
att blanda i lite naturell yoghurt så har man egengjord vaniljyoghurt! Med andra ord: du slipper köpa en
sockrad yoghurt i affären. Kan det bli bättre?

Det ekologiska vaniljpulvret kan du köpa i välsorterade mataffärer, t ex ICA Maxi.

Hoppas det smakar!
Kram från Frida.

Under konstruktion.

Ursäkta röran.
Vår blogg är under konstruktion (ny design osv) så nu vet ni anledningen till varför det kanske
kommer vara/har varit segt/fult/konstigt.

Ha tålamod!
Kram från Frida & Bea.

Sallad med haloumi och keso

Sallad är ju någonting av det fräschaste man kan äta. Det är gott, nyttigt, fullt med vitaminer
och andra näringsämnen beroende på vad man väljer att ha i. Alternativen är oändliga!

Jag använde mig av det jag hade hemma och det resulterade i detta:



2 portioner:
Färsk vitkål
Färsk spenat
En avokado
En tomat
En bit gurka (ca 10 cm)
En halv paprika (jag använde mig av 50/50 gul och orange)
En haloumiost à 200 g
Ett par matskedar keso

1. Skär haloumin i tärningar. Stek i torr panna med lite chilipulver tills den får fin färg på alla sidor.
2. Under tiden som osten får färg kan du skära upp alla grönsaker i lagom stora bitar.
3. Blanda ihop alla grönsaker i en skål tillsammans med haloumin.
4. Tillsätt slutligen keson och blanda runt för att få en god, saftig sallad.


En sallad är en superbra lunch men även en bra middag om man är ute efter något lite lättare.

Smaklig måltid!
/Frida

Morgonsmoothie

Jag, som många andra, har svårt att äta tidigt på morgonen. Det brukar vara lättare att dricka något,
t ex smoothie. Det är inte bra att börja dagen på tom mage! Här är en smoothie jag brukar göra:



Morgonsmoothie
1 person

1 dl naturell yoghurt
1/2 banan
1 dl jordgubbar
1 dl mjölk

Mixa!

Toppa med keso och t ex valnötter, kokos, kanel eller müsli.


/Bea.


Fruktbröd



Fruktbröd

1 bröd


Du behöver:

1/2 liter filmjölk
1 dl vetekli
1 dl kruskakli
1 dl rågmjöl
1 - 1 1/2 dl fiberhavregryn
1 - 1 1/2 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl dadelsirap
1/2 - 1 dl mandlar eller/och hasselnötter
1 dl russin
1 dl torkad frukt (vi hade äpple, aprikoser och päron)
1 msk bakpulver
(1 msk pumpakärnor
1 msk solroskärnor
1 msk quinoaflingor
1 msk dinkelflingor)



1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt filmjölken, dadelsirapen, frukten och nötterna.
4. Blanda ihop allt till en fin smet, häll sedan i det i en brödform.
5. Låt brödet vara inne i ugnen minst 80 minuter.




Smaklig måltid!

Svampsoppa och fetaoströra



Svampsoppa

3-4 portioner


Du behöver:

10 medelstora champinjoner
1 stor gul lök
1 grönsaksbuljong (tärning)
2-3 msk maizena
1,5 dl matlagningsgrädde (skånemejeriets)
ca 5 dl vatten
kryddor (vi använde örtsalt, salt, chilipulver, svartpeppar och vitlök)
Olivolja till stekning
gräslök

1. Börja med att fräsa den finhackade löken och de skivade champinjonerna i stekpannan tillsammans med oljan.
2. Under tiden löken och svampen får fin färg börjar du värma upp en kastrull med lite olivolja + buljongtärningen.
3. Tillsätt vattnet i kastrullen.
4. Tillsätt sedan matlagningsgrädden och maizenan. Var noga med att röra hela tiden.
5. Häll nu i löken, svampen och gräslöken i kastrullen och krydda efter smak.
6. Rör om en stund och låt sedan stå på medelvärme och tjockna i några minuter.

Servera med sallad, bröd och fetaoströra.
(Recept på brödet får ni senare).


Fetaoströra
3-4 personer


Du behöver:

120 g fetaost
2 msk kesella
5 soltorkade tomater
1/2 avocado
gräslök

1. Blanda ihop fetan och kesellan.
2. Skär avocadon och tomaterna i små bitar.
3. Blanda ihop allt.


Gott att ha på nybakt bröd till soppan!


Smaklig måltid!






Polentapizza



Polentapizza
En pajform (25 cm)

Du behöver:

Polentasmet
Svamp
paprika
mozarella
tomat

 

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2
. Smeta ut jämnt och en bit upp på kanterna i pajformen och grädda i 10 min.
3.
Lägg på tomatsås (hemmagjord såklart) och lägg sedan på valfri fyllning. Vi har använt oss
av färsk svamp, paprika, tomater och mozzarella.
4.
Ställ sedan in i ugnen i ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg.
5.
Låt stå en stund så att den sätter sig ordentligt och inte blir för rinnig

Servera med grönsaker och keso.

 

Polentasmeten:

2 dl vatten
1 dl mjölk
1 grönsaksbuljong (tärning)
4-5 msk polentagryn

 

När smeten är färdig och har bra konstistens blandar du i ca 1 dl riven, valfri ost
(stark eller svag efter smak).


Tomatsåsen:

Passerade tomater
Oregano, salt, peppar och lite chilipulver.

 

Toppa hela pizzan med oregano för extra god smak!

 

Smaklig måltid!


Kikärtsbiffar




Kikärtsbiffar
15 biffar

2 dl röda linser
200 g Kikärtor
250 g stora vita bönor
2 msk keso (4%)
8 små champinjoner
2 msk maizena
2 msk olivolja

Valfri kryddning (vi använde chilipeppar, örtsalt, svartpeppar och salt).


1. Koka upp linserna i 6 dl vatten, 10-15 min med salt/grönsaksbuljong.
2. Låt alla bönor + linser rinna av i ett durkslag, skölj i ljummet vatten.
3. Lägg allt i en skål/bunke, tillsätt kryddor och keso och mixa sedan till en slät smet.
4. Lägg i den fint tärnade svampen och rör om.
5. Doppa fingrarna i maizena och forma smeten till små bollar med händerna. Platta sedan till bollarna och lägg i upphettad panna med olivolja. Stek på medelvärme i ca 3 minuter på varje sida.

Servera till bulgur, ris, potatis eller durumvete (som vi använde) + en stor, god, färgglad sallad.

Smaklig måltid!





välkomna

Hej, vad roligt att ni hittat hit till Vårat skafferi! Vi kommer lägga upp recept som vi hittat på själva och som vi testat. Vi använder oss bara av naturliga råvaror och produkter. Vårat mål är att göra mat, efterrätter och godis nyttigare och på ett nytänkande sätt. Vi kan lova att det finns något som passar alla, så ni måste komma tillbaka!



Ni kommer inte bli besvikna, kram Frida & Bea

RSS 2.0